Energielabel

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Als u een huis gaat verkopen of verhuren moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heeft u dat niet, dan riskeert u een boete.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online.

Geldig energielabel opzoeken

U kunt controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Is er een geldig energielabel geregistreerd op uw adres dan wordt de energielabelklasse hiervan weergegeven.

Vermelding advertenties

Per 1 januari 2021 is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning. De verplichting om dit label te verstrekken en te (laten) publiceren ligt bij u als verhuurder.

Puntentelling woning

De energieprestatie telt ook mee in het puntentelling van een zelfstandige huurwoning. Een beter energieprestatie levert meer huurpunten op, dit kan een behoorlijke impact hebben op de huurprijs.

Nog geen energielabel?

Op 1 januari 2021 wijzigde het energielabel en de aanvraag van een energielabel. Het energielabel wordt nu bepaald op basis van NTA 8800. Het nieuwe label geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van een woning en in de verbetermaatregelen op het gebied van energiezuinigheid en comfort. Voor de aanvraag van dit nieuwe energielabel schakelt u een gediplomeerde energieprestatie adviseur in. Deze adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een opname ter plaatse (in de woning) en registreert het label. De kosten van het nieuwe label zijn hoger dan het huidige vereenvoudigde label.

Begin op tijd met aanvragen

Begin op tijd met aanvragen: de aanvraag kan een paar weken duren. 

ENERGIELABEL BINNEN 2 DAGEN

Heeft u binnen twee dagen een energielabel nodig (kosten € 350)? Dat kan.
Neem daarvoor contact met ons op.

Compare