Ik wil mijn woning verhuren

Wat komt er bij kijken als ik mijn woning wil verhuren?

U gaat tijdelijk naar het buitenland. Uw woning staat te koop. U heeft een tweede huis. In al deze gevallen kunt u uw woning verhuren. Maar er komt veel bij kijken. Zo heeft u toestemming nodig van uw hypotheekbank. En krijgt u te maken met verschillende regels over woningverhuur.

Algemene regels verhuur woning

Welke regels voor u gelden, hangt onder meer af van:

 • Uw gemeente
  Gemeenten hebben eigen regels voor de verhuur van woningen. Bijvoorbeeld over vergunningen. Neem daarom altijd contact op met uw gemeente.
 • Tijdelijk of vast huurcontract
  Voor tijdelijke en vaste huurcontracten gelden verschillende regels. Bij tijdelijk verhuur moet de huurder vertrekken na de afgesproken periode.  Dit geldt niet voor een vast huurcontract. En ook niet voor de zogenoemde doelgroepcontracten.  Voor verschillende vormen voor tijdelijk verhuur gelden ook nog eigen regels. Voor verschillende vormen voor tijdelijk verhuur gelden ook nog eigen regels. Dat is ook het geval bij verhuur aan doelgroepen.
 • Verhuur kamer
  Er gelden aparte regels voor de verhuur van kamers. Huurt u een woning? U kunt ook een kamer onderverhuren. Kijk wel of uw huurcontract dat toestaat. En vraag uw verhuurder om toestemming.
 • Belasting en hypotheekrenteaftrek
  U betaalt mogelijk belasting over de huur die u ontvangt. De verhuur van uw woning kan ook gevolgen hebben bij de hypotheekrenteaftrek. Dat is uw inkomen min de rente die u elk jaar betaalt over uw woning. Kijk op de site van de Belastingdienst: Ik verhuur mijn huis.

Compare