Blog

Woonfraude

Als het gaat om het vinden van een huurwoning kan vrijwel iedereen volmondig beamen dat dat momenteel een behoorlijk opgave is. Heb je eindelijk een leuke woning gevonden, staat er nog twintig gegadigden in de rij. Het is dan ook niet gek dat woningzoekenden buiten de gebaande paden treden om tóch een optrekje te vinden. Helaas weten ook oplichters hier listig op in te spelen. Eén jongen die hier schijnbaar al jarenlang veel geld mee verdient, is Perceval Hasselman. Hoe zit dat precies?

Auteur: Opgelicht/Avrotros
Link: Betalen voor niet-bestaande huurwoningen op Monzaa, Expertnova en vele andere sites

Rechtenstudente Isabel zoekt een woning in Arnhem om met haar partner samen te kunnen wonen. In eerste instantie probeert ze dit via de bekende makelaars, maar daar loopt zij steeds tegen het probleem met de inkomenseisen aan. Vaak moet je een netto maandsalaris hebben van wel drie of vier keer de kale maandhuur, en zie dat maar eens op te brengen. Wat nu?

Inschrijfgeld voor nepwoningen op Housess.eu

Om toch snel een woning te kunnen vinden gaat ze verder zoeken en komt zij via Facebook terecht bij Housess.eu. Daar vindt ze een geschikte woning en betaalt ze € 20 inschrijfgeld om in contact te kunnen komen met de verhuurder. Als zij later toch het idee krijgt dat alles te mooi is om waar te zijn, gaat ze op onderzoek. Ze besluit een kijkje te nemen bij een woning waar ze haar oog op heeft laten vallen, maar eenmaal ter plekke blijkt het helemaal niet te huur te staan. Isabel voelt aan alles dat ze is opgelicht.

Identiteitsfraude op Telegram

Nadat zij haar ervaring deelt in een review op Facebook en ze de verhuurder vraagt om niks met haar reeds gestuurde scan van haar paspoort te doen, komt ze voor een buitengewoon onaangename verrassing te staan. De persoon achter de website heeft namelijk haar gegevens gedeeld in een groep op chatapp Telegram waar onfrisse zaken plaatsvinden.

Huurwensen.nl

Ook Jimmy is op zoek naar een nieuwe woning: na een roerige tijd besluit hij verder te willen in Nijmegen. Hij komt uit bij Huurwensen.nl, op het eerste gezicht een nette, strak vormgegeven website die betrouwbaar oogt mede door de duidelijk zichtbare bedrijfsgegevens zoals een KvK-nummer. Jimmy betaalt € 25 om te kunnen reageren en wacht geduldig de twee weken reactietijd af. Als hij na die twee weken nog niks heeft gehoord, gaat hij het verder uitzoeken. Wat blijkt? Ook deze site is één grote oplichtingstruc: de woningen zijn helemaal niet te huur.

Onbetaald werk voor nieuwe websites

Om woningzoekenden en zogenaamde verhuurders met elkaar in contact te brengen, hebben degenen achter beide websites sinds 2015 verschillende platformen laten opzetten door verschillende ontwikkelaars. Zo ook door Ryan.

In 2018 kwam bij zijn bedrijf het verzoek binnen om Wibibi.nl op te zetten, een platform waar verhuurders hun woning te huur konden aanbieden om zo in contact te komen met potentiële huurders. Een project dat in totaal zo’n € 8.500,- zou gaan kosten. Na een aanbetaling gaat Ryan met zijn team aan de slag en de website komt al gauw online. En met succes, want op het hoogtepunt bezoeken tussen de 800 en 1.000 mensen per uur de website. Maar Ryan krijgt nooit het volledige bedrag voor zijn werkzaamheden uitbetaald: als blijkt dat het resterende bedrag van de factuur niet zal worden betaald, gaat de website offline.

Rightmove.nu

Een andere gedupeerde ontwikkelaar is Lennart. De website rightmove.nu wordt opgezet door Lennart en ook dit is een platform om woningzoekenden en aanbieders met elkaar in contact te laten komen. Aanbieders kunnen hier hun huizen plaatsen, en tegen een éénmalige betaling van € 20 kunnen woningzoekenden onbeperkt op huurwoningen reageren.

Door inzicht in het Mollie-account van deze website ziet Lennart dat er dagelijks bedragen tot wel € 1.200 worden uitgekeerd. Dat geld is volledig afkomstig van woningzoekenden die bedrogen uitkomen, want ook deze woningen bestaan helemaal niet. 

Talloze websites met dezelfde handelswijze

In ons onderzoek komen wij nog veel meer websites tegen: het gaat om een flinke waslijst.

 • 123kamer.nl
 • Cashkikker.nl
 • Expertnova.nl
 • Hausess.de
 • Housess.eu
 • Huurwensen.nl
 • Monzaa.nl
 • NLwoningtehuur.nl
 • Premiumkamers.nl
 • Rightmove.nu
 • Vovowonen.nl
 • Wibibi.nl
 • Woobaloo.nl
 • Woontarget.com
 • Wooq.nl

Een flinke opsomming, inderdaad. Maar wat hebben deze websites en platformen met elkaar gemen? Ze zijn allemaal te linken aan één en dezelfde persoon: Perceval Hasselman.

Perceval Hasselman, een grootverdiener met een opvallende hobby

Vanaf 2016 tot heden laat Perceval Hasselman websites bouwen voor woningaanbod. Hij laat deze websites een paar maanden flink cashen en gooit de site dan weer offline. Met de websites rightmove.nu en vovowonen.nl verdient hij binnen een paar maanden enorme bedragen.

Om woningaanbod te creëren gaat hij creatief om met foto’s van huizen die te koop staan en maakt hij meerdere valse e-mailadressen aan om zich voor te doen als verhuurder. Op zijn social media pronkt hij met zijn luxe levensstijl.

Als wij verder onderzoek doen, blijkt dat Hasselman de opgebrachte gelden voor wel een érg bijzondere hobby gebruikt. In ruil voor foto’s van sokken betaalt Hasselman vele duizenden euro’s aan één vrouw. Wij komen met deze vrouw in contact: zij raadt ons af om persoonlijk met hem af te spreken omdat hij schijnbaar behoorlijk aan de drugs zit. Hetzelfde voorstel doet Hasselman merkwaardig genoeg ook aan webbouwer Lennart: als Lennart een foto van zijn sokken zou sturen, zou Hasselman € 500 overmaken. 

Kogelbrief

In de zoektocht naar Hasselman komen wij tientallen adressen tegen, maar nog geen spoor van Perceval Hasselman zelf. Wel treffen we een ver familielid die de gevolgen van de praktijken van Perceval aan den lijve heeft ondervonden. Na een ontspannen weekendje weg wordt zij thuis verrast met een kogelbrief gericht aan Perceval. Er zijn kennelijk mensen naar hem op zoek, en de meest voor de hand liggende stap was om willekeurige adressen te achterhalen op basis van de achternaam.

Tips bij het zoeken naar een woning

In de uitzending spreken wij met Gert Jan Bakker van Stichting !WOON. Bakker maakt nog eens duidelijk dat het vragen van bemiddelingskosten niet is toegestaan. Daarnaast heeft hij nog een aantal tips voor iedereen die nog een huis zoekt en niet opgelicht wil worden:

 • Controleer het aanbod. Klopt het wel? Ga op zoek naar recensies van de website of het bedrijf erachter. Woningen zijn nou eenmaal duur, dus bij sites met opvallend scherp geprijsde woningen moet je extra alert zijn.
 • Controleer of de foto’s van de website wel origineel zijn, haal ze zonodig door Google Image Search (óók gespiegeld!)
 • Doe nooit aanbetalingen, zeker niet cash.
 • Check eventueel wie de eigenaar van de woning is via het kadaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Compare